15 Ocak 2018 Pazartesi

PMP Sertifika Sınavı Serüveni Ve Püf Noktaları

PMP nedir? Nasıl alınır? Nereden alınır? Bu sorulara Google’dan yüzlerce sayfa cevap bulmak mümkün, ilgilenenler için yazının sonunda bununla ilgili bir özet de mevcut. Ben burada kendi PMP sertifika sınavı hazırlık serüvenim ve sınav izlenimlerimden bahsetmek istiyorum. Yazı boyunca katıldığım kurstan ve danıştığım diğer kişilerden öğrendiğim püf noktalarını da anlatmayı ihmal etmeyeceğim tabii. Şimdi tecrübelerimi sırasıyla özetlemeye çalışayım:

Eğitim ve Çalışma Süreci


İlk olarak, sınava başvurabilmek için en az 35 saatlik proje yönetimi eğitimi zorunlu olduğundan, 2017 Mayıs ayında 5 günlük (toplam 35 saat) eğitim alarak başladım. Eğitim kurumu olarak Türkiye’de PMI onaylı çok sayıda kurum mevcut. Udemy gibi online eğitim veren sitelerden alınan eğitimlerin de geçerli olduğunu duymuştum, ancak bu şekilde eğitim alıp da başvuru yapmış birini tanımıyorum. O yüzden garanti olması açısından onaylı bir eğitim kurumundan eğitim almayı tercih ettim (İstanbul Kurumsal Gelişim). Çünkü PMI tarafından bir sebeple ret cevabı alırsanız daha sonraki başvurularınızda ince eleyip sık dokuyorlarmış.

Sınav hazırlığı konusunda eğitim kurumlarının farklı eğitim paketleri var, kişisel görüşüm minimum 35 saati tamamlayıp kursta daha fazla zaman kaybetmemek.

Kursta, çalışmaya nerden başlayacağımı ve nasıl çalışırsam daha verimli olacağını öğrendikten sonra haziran ayında çalışmaya başladım. Sınavı Türkçe alacağım için (PMP sertifika sınavı normalde İngilizce olmakla birlikte 2014 yılından beri Türkçe dil desteği de mevcutmuş) kursun da yönlendirmesi ile Head First PMP kitabından çalışmayı tercih ettim.

Kurstaki eğitmen Head First dışında bir başka alternatif olarak da Rita Mulcahy’s PMP Exam Prep isimli İngilizce anlatımlı kitabı önermişti. Sınavdaki sorular Ritanın anlatım şekliyle daha uyumlu olduğu için bu kitaba da göz atmanızı tavsiye ederim. Ayrıca Ritanın soruları da sınav sorularına daha çok benziyor. Head First ise yalın ve basit anlatımı ile, giriş olarak alınabilecek en iyi kitap diyebilirim.

Head First’i yaklaşık bir ay içinde bir tur okuyup bitirdikten sonra, PMI tarafından referans olarak yayınlanan Proje Yönetimi Bilgi Birikimi Kılavuzu (Project Management Book of Knowledge - PMBOK) üzerinden çalışmaya başladım. PMBOK’tan bir bölüm okuduktan sonra Head First’ten ilgili bölümü tekrar edip kurstan verilen sunum çıktısı üzerine de notlar alarak 7. bölüme kadar ilerledim. Tam ne güzel gidiyor, planladığım gibi Ağustos sonunda sınava girebilirim herhalde derken, evdeki hesap çarşıya uymayınca ara vermek zorunda kaldım.

Kitabı tekrar elime aldığımda Ekim ayı gelmişti. Kaldığım yerden devam etmeye çalıştım ama bir sürü detayı unuttuğum için baştan başlamak zorunda kaldım. Head First’ü bir tur daha, bu sefer bir haftaiçinde, tekrar okudum. Sonra Proje Yönetimi Süreç Haritası üzerindeki sıralamaya göre PMBOK’tan okuyup, Head First’ten tekrar ederek ve aynı zamanda kurstan aldığım sunum çıktısı üzerine notlar alarak bir buçuk ay kadar çalıştım. Buradaki en önemli nokta süreç haritasındaki sıralamaya göre çalışmış olmamdır, çünkü sınavdaki soruların bu sıralama göze alınarak cevaplanması gerekiyor. Tüm bu zaman içinde Head First konu sonlarındaki anlatımlı sorular hariç hiç soru çözmedim.

Çalışmayı tamamladığıma kanaat getirdikten sonra, Aralık ayında, soru çözmeye başladım. İlk olarak kurstan verilen soru setlerini (25x20 = 500 soru) bir tur çözdüm. Yanlış cevapladığım soruların konularını tekrar ettikten sonra bir tur daha çözdüm. Daha sonra Head First kitabının sonundaki deneme sınavını bir kere çözdüm ve hatalı soruların üzerinden tekrar geçtim. En son aşamada kurstan verilen deneme sınavını çözdüm ve yanlışlarımın üzerinden geçerek soru çözmeyi noktaladım. Bu aşamadan sonra sadece birkaç kere notlarıma göz gezdirdim.

Kurstan sonra çalışmak için toplamda 150 saat ayırdım diyebilirim. Süreç haritasını ezberlemedim ama düzensiz olarak dağıtılmış süreç maddelerini sıraya sokabilecek kadar kafamda oturttum. Ve en önemlisi çalışmayı süreç haritası sıralamasına göre yaptım. PMBOK’taki süreç girdi-çıktı tablolarını ve şemaları derinlemesine inceledim, araç ve tekniklerin nerede nasıl kullanıldığını da birkaç kere okudum. Bence bunlar çalışmanın asgari gereksinimleri.

Başvuru Süreci


Başvuru yapabilmek için ilk önce PMI web sitesine üye oldum ve Ekim ayı içinde başvuru formunu hazırlamaya başladım. Sınavın kendisinden sonra beni en çok zorlayan kısım başvuru formunun hazırlanması oldu diyebilirim. Hem reddedilmemek için açık kapı bırakmayacak şekilde uygun cümleler kurmak gerekiyor, hem de çalıştığım projeleri teknik detaylara inmeden 550 karaktere sığdırmaya çalışarak net bir şekilde anlatmak gerekiyor. Formu doldurduktan sonra incelemesi için kurstaki eğitmene gönderdim. Birkaç küçük düzeltmeden sonra tamamen hazır hale geldi ve submit ettim.

Buradaki püf noktalarına gelince;
  • Üyelik ekranlarında ve başvuru formunda sadece zorunlu olan bilgileri doldurmanız gerekiyor.
  • Girdiğiniz bilgiler, internetteki diğer ulaşılabilir hesaplarınız ile (LinkedIn, Xing gibi) tutarlı olmak zorunda.
  • Daha önceden pmi.org ya da projectmanagement.com üzerinde kullanıcı kaydınız varsa, buralarda da çelişkiye düşmemeniz gerekiyor.
  • Eğitim saati bilgisi formalite icabı değil, katılmış olduğunuz kursları girerken toplam saat bilgisini doğru girmeniz gerekiyor.
  • Proje deneyimi olarak mümkün olduğunca az sayıda proje eklenmeli, 4500 saati tamamladıktan sonra daha fazla proje eklemeye gerek yok.
  • Proje isimlerinde çalıştığınız kuruma özel isimler yerine, herkesin anlayacağı isimler vermek gerekiyor. Proje isminin en sonunda her zaman Project kelimesi eklenmesi de faydalı.
  • Eş zamanlı çalışılan projelerde günlük 8 saatten fazla efor girilmemeli.
  • Proje açıklamalarında herkesin anlayacağı şekilde, kuruma özel kısaltmalar olmadan, gereksiz söz yığınlarından kaçarak sade ve anlaşılabilir ifadeler kullanmak gerekiyor.
Bu noktaları dikkate alarak başvuruyu yaptıktan 5 iş günü sonra, 1 yıl içinde sınav ücretini ödeyip sınava girmem gerektiğine dair bir mail geldi. (Normalde 2-3 gün içinde cevap geliyormuş ama sınav içeriği 26 Mart 2018 de değişeceği için başvurularda bir yoğunluk olduğunu tahmin ediyorum.)

Sınav ücretini yatırma maili geldikten sonra ilk olarak 139$’a PMI üyeliği satın aldım (129$+10$ ilk üyelik ücreti) Daha sonra 405$ sınav ücretini yatırdım ve denetleme sonucunu beklemeye başladım.

10 başvurudan 2 tanesi denetlemeye düşüyormuş ve bu başvuru sahiplerinden başvuru formunun referanslarca imzalanmış halini posta yoluyla PMI’a iletmesi gerekiyormuş. Benim başvurum denetlemeye düşmediği için buradaki sürecin nasıl işlediğini bilmiyorum.

Ücreti yatırdıktan sonra 3. iş gününde denetlemeden geçtiğime ve sınav tarihi almam gerektiğine dair bir mail daha geldi. Bu arada çalışmaya devam ettiğim için hemen tarih almadım. Çalışmayı bitirip soru çözmeye başladığımda, 19 Aralık için (yaklaşık on beş gün sonrasına) sınav tarihi aldım.

Sınav Süreci


Sınav yeri Şişli-Esentepe’de olduğundan (Prometric Test Center) sabah trafiğine yakalanmamak için sınavı öğleden sonra 13:30’a ayarladım. İlk gittiğimde yeri kolaylıkla bulabildim. Sınav süresi 4 saat olduğu için öncesinde bir şişe su aldım. Gerekli formları imzaladıktan sonra üzerimi aradılar ve sınav salonuna girdim.

Burada belirtmem gereken bir nokta; sınav salonuna, eşyalarınızı koyduğunuz dolap anahtarı ve kimliğiniz dışında hiçbir şey sokamıyorsunuz, hatta suyunuzu bile dışarıda bırakmak zorundasınız. Ayrıca kimlik kontrolü için eski tip nüfus cüzdanı kabul edilmiyor, üzerinde imzanızın olduğu yeni tip çipli nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaport ile gitmek zorundasınız. Sınav boyunca 4 kere mola verme hakkınız bulunuyor, suyu görevlinin masasında bıraktığınız için sorun yok ama tuvalete gidip geldiğinizde üzeriniz tekrar aranıyor. Ek olarak PMP sınavı katılımcıları için moladayken dolaplarını açmaları da yasak. Bu yüzden ihtiyacınız olabilecek her şeyi (ilaç gibi) masaya bırakmak zorundasınız.

Salonu tarif edecek olursam, içeride yaklaşık 15 tane birbirinden paravanla ayrılmış masa bulunuyor ve birçok farklı sınav burada online olarak yapılabiliyor. Bazı masalarda klavyeyi kıracak kadar sert kullanan ve gürültü çıkaranlar olduğu için masalarda kalem kâğıt ile birlikte bir de ses engelleyen çok rahatsız edici bir kulaklık da bulunuyor. Bu kulaklığı 15-20 dk taktıktan sonra kulağımı ağrıttığı için çıkardım.

Yerime oturduktan sonra ilk olarak 15 dakikalık bir genel bilgilendirme videosu izledim ve sınava başladım.

Sınav beklediğimden daha zor ve uzun geldi diyebilirim. Deneme sınavlarını iki buçuk saatte çözdüğüm halde bu sınavı ucu ucuna yetiştirdim, öyle ki son soruyu işaretlediğimde 30 saniyem kalmıştı :)

100. sorudan sonra bir kez tuvalet ve su molası verdim. Bunun dışında her 50 soruda bir gözlerimi dinlendirdim. Molaya çıkıp geri geldiğimde üzerimi tekrar aradıkları için toplamda 10 dk. kaybettim. Burada naçizane bir tavsiyede bulunmadan da geçemeyeceğim. Giydiğiniz elbiselerdeki cep sayısı üzerinizin aranma süresini uzatıyor. Ben kamuflaj pantolon ve cepli polar giydiğim için toplam cep sayısı 9’du ve poların kapşonu da dahil bütün ceplerimi ters yüz etmemi istediler :)

Peki sorular nasıldı derseniz;
  • Soruların bazılarında bariz bir şekilde çeviri hataları vardı, Türkçesi ile İngilizcesi farklı anlaşılıp farklı şıklara yönlendiriyordu. Bu yüzden bazı sorularda İngilizcelerini de okudum.
  • Soruların 50-60 tanesini daha sonra vaktim kalırsa tekrar okumak için işaretledim ama geri dönecek vaktim hiç kalmadı.
  • Soruların büyük çoğunluğu yorum sorusuydu ve bir senaryoya göre proje yöneticisi olsanız bu durumda nasıl davranırdınız şeklindeydi.
  • Matematiksel hesap yapılan soru neredeyse hiç yoktu, matematiksel olarak düşünülebilecek sorular da hesap makinesine ihtiyaç duyulmadan kolaylıkla çözülebiliyordu.
  • Tanım sorusu hiç yoktu.
  • Birkaç tane de detay bilgi gerektiren yorum sorusu vardı.
Gelelim sınav sonucuna. 4 saatin sonunda beynim sulandığı için algılarım kapanmıştı, cevaplamayı bitirip formu submit ettikten sonra arkama baktım ve salonda kimsenin kalmadığını, görevlinin de başımda dikildiğini fark ettim. Sonra tekrar ekrana baktım ama yazılanlardan hiçbir şey anlamadım. Arkamdaki görevli “Tebrik ederim kazanmışsınız.” dediğinde dünyaya geri geldim :) Sınav sonuç belgesinde sadece geçti/kaldı şeklinde bilgi verildiği için hangi soruları doğru ya da yanlış yaptığımı bilmiyorum. Sanırım PMP sınavının en kötü tarafı da bu.

Peki sertifikayı aldıktan sonra işim bitti mi? Hayır bitmedi. Bundan sonraki süreçte PDU (Personal Development Unit) toplayarak 3 yıl içinde 60 puana ulaşmak ve sertifika süresini uzatmak gerekiyor. Tabii ki bunun da basit ve hızlı yöntemleri var. Kişisel tavsiyem gerekli puana ulaştığınız anda 3 yılın bitmesini beklemeden (benim de yaptığım gibi) sertifika süresini uzatmanız. Bu da başka bir yazının konusu.

Sertifikanın bana toplam maliyeti ne oldu derseniz, kısaca özetleyeyim:

  • Eğitim ücreti = 1650 TL (Mayıs 2017)
  • PMI Üyeliği + Sınav Ücreti + Sertifika Süresi Uzatma Ücreti = 139$ + 405$ + 60$ = 604$



Project Management Professional (PMP)® Sertifika Sınavı Bilgileri


PMP Sertifikası Nedir ve Nasıl Alınır?


PMP sertifikası, Project Management Institute (PMI) tarafından verilen ve tüm dünyada kabul gören bir proje yönetimi uzmanlığı sertifikasıdır. PMI web sitesindeki bilgiye göre dünyadaki PMP sertifikalı kişi sayısı 750.000'den fazladır. Ülkemizde ise 2.700 civarında sertifika sahibi bulunmaktadır.

Dünyada kullanılan çeşitli proje yönetimi metodolojileri aşağıdaki gibidir. Burada da görüleceği üzere PMI, referans olarak sunduğu Proje Yönetimi Bilgi Birikimi Kılavuzu (Project Management Book of Knowledge - PMBOK) ile açık ara lider konumdadır. (Grafik İstanbul Kurumsal Gelişim isimli eğitim şirketinin ders notlarından alıntıdır.)


PMP Sertifikası Başvuru Koşulları


  • Eğitim Gereksinimi: En az 35 saatlik proje yönetimi eğitimi alınması gereklidir. Eğitim için PMI onaylı herhangi bir eğitim kurumu tercih edilebilir.
  • Proje Deneyimi Gereksinimi: Sertifika sınavı için son 8 yılda kazanılmış proje deneyimi beyan edilmesi gerekmektedir. Deneyim beyanı yapılırken;
    • 4 yıllık üniversite mezunu olanlar, en az 3 yıllık bir süreye yayılmış olarak, 4.500 saatlik,
    • 2 yıllık üniversite mezunu olanlar, en az 5 yıllık süreye yayılmış olarak, 6.000 saatlik deneyim belirtmelidir.

PMP Sertifika Sınavı Başvuru Aşamaları


  • İlk aşamada PMI web sitesine üye olarak başvuru formu doldurulmalıdır. Başvuru yapıldıktan sonra 5 iş günü içinde ön değerlendirme yapılarak sınav ücretinin yatırılması gerektiğine dair uyarı maili gelir. Bu süreçte verilen bilgiler için ispat gerekmemektedir. Ancak yapılan başvuruların bir kısmı rastgele seçilerek denetlemeye alınmaktadır.
  • Sınav ücreti yatırıldıktan sonra denetim süreci başlar. 3 gün içinde denetime düşüp düşmediği ile ilgili ikinci bir mail gelir.
    • Denetime düşmezse, 1 yıl içinde sınav randevusu alınıp sınava girilmesi gerekmektedir.
    • Denetime düşerse, ıslak imzalı dokümanların 3 ay içinde PMI’a iletilmesinin ardından, 5 iş günü içinde PMI tarafından inceleme yapılarak cevap verilir. Bu aşamadan sonra eğer ret alınmazsa 1 yıl içinde sınava girilmesi gerekmektedir.
Başvuru onaylandıktan sonraki 1 yıl içinde 3 defa sınava girme hakkı bulunmaktadır. İkinci ve üçüncü sınavlar için ekstra ücret ödenmesi gerekmektedir. Sınav tekrar ücreti üyeler için 275$, üye olmayanlar için 375$’dır.

Sınav için belirli bir tarih yoktur. İstanbul, Ankara ve İzmir’deki sınav merkezlerinde, her gün sabah 08:30 ve öğleden sonra 13:30 olmak üzere iki ayrı oturumda sınav yapılmaktadır.

Sınav tarihi alındıktan sonra, sınava 30 günden fazla bir zaman varsa ücretsiz olarak tarih değişikliği yapılabilir. 2-30 gün arasında bir zaman varsa sınav tarihini 70$ ücret karşılığında değiştirebilirsiniz. 2 günden daha az bir süre varsa herhangi bir değişiklik yapılamaz.

PMP sertifika sınavı asıl soruları İngilizcedir ancak 2014 yılından beri Türkçe dil desteği de bulunmaktadır.

Sınav Ücretleri


Sınava başvurmak için veya PMP sertifikasını devam ettirmek için PMI üyesi olmak gerekmez.
  • İlk üyelik ücreti: 139$ (1 senelik)
  • Üyeliği yenileme ücreti: 129$ (1 senelik)
  • Tam zamanlı öğrenciler için üyelik ücreti: 32$ (1 senelik)
  • Tam zamanlı öğrenciler için üyeliği yenileme ücreti: 32$ (1 senelik)
  • Emekliler için üyeliği yenileme ücreti: 65$ (1 senelik)
  • Bilgisayar başında yapılacak olan testin ücreti (üyeler için): 405$
  • Bilgisayar başında yapılacak olan testin ücreti (üye olmayanlar için): 555$
  • Başarısız olunması durumunda ikinci ve üçüncü sınav ücreti
    • Üyeler için: 275$
    • Üye olmayanlar için: 375$
  • Sınav tarihini öteleme ücreti
    • Sınava 30 günden fazla zaman varsa ücretsiz.
    • Sınava 2-30 gün varsa öteleme ücreti: 70$
    • Sınava 2 günden az vakit varsa öteleme yapılamaz.

Sınav Soruları


Sınav 200 soruluk test şeklindedir. Her soru 4 şıklıdır ve yanlışlar doğruyu götürmemektedir. Sınav süresi 4 saat olmakla birlikte en fazla 4 kez mola hakkı bulunmaktadır.

Sınav tamamlandığında sonuç hemen belli olur ve sınavı geçip geçmediğinize dair belgeniz hard copy olarak size teslim edilir. Sınavdaki 200 sorudan 25 tanesi puanlamaya dahil değildir.

Bu sorular, diğer soruların arasına rastgele serpiştirilmiştir. Sınava giren kişiye, bu soruların hangileri olduğuyla ilgili bilgi verilmez. İleride yapılacak olan sınavlarda bunların asil soru şeklinde olup olmayacağı ile ilgili bir araştırma yapılmaktadır. İlaveten, bu sorulara verilen cevaplar kullanılarak, bunların her birisi için bir zorluk puanı hesaplanır.

Sınavı geçebilmek için kaç soruyu doğru cevaplamak gerektiği ve sınav sonrasında da hangi soruların doğru veya yanlış cevaplandığı ile ilgili bilgi de verilmemektedir. Sadece hangi konudan kaç soru çıkabileceği ile ilgili yüzdesel bilgi vardır. (Başlangıç: %13, Planlama: %24, Yürütme: %31, İzleme ve Kontrol: %25, Kapanış: %7)

Sertifika Alındıktan Sonra


PMP sertifikasını aldıktan sonra 3 yıl geçerlilik süresi bulunmaktadır. Bu süre içinde 60 PDU (Personal Development Unit) kazanılıp PMI’a beyan edilmesi gerekmektedir. Bu durumda 3 yıl daha uzatılır ve böyle devam ettirilir. Sertifikayı yenileme ücreti üyeler için 60$, üye olmayanlar için 150$’dır.

2 yorum:

  1. Uzun zamandır yazmıyordun hoş geldin sertifikanda hayırlı olsun bu arada 😀

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Takip eden var mı acaba diyordum ben de. Eyvallah :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...