15 Kasım 2008 Cumartesi

İnovasyon

Dünyada inovasyon. Şirketlerde inovasyon. Üretimde inovasyon. Tüketimde inovasyon…
Sanırım son yıllarda en çok duyulan kelimelerden biri de bu kelime. (Son aylarda "Kriz" kelimesi hepsine açık ara fark atmış olsa da :))

inovasyon ampul Peki nedir bu inovasyon? Sakarya Üniversitesinde okurken (geçtiğimiz yıl) rektör yardımcısı Prof. Dr. Hasan Rıza Güven hocamız bu konuda çok güzel bir örnek vermişti. Sanırım inovasyon için ondan daha güzel bir örnek olamaz.

"Simit önceden sokaklarda satılırdı. Ucuzdu. Yoksul insanların aldığı, zenginlerin tenezzül bile etmediği bir yiyecekti. Bu gün biz simiti saraylarda yiyoruz. İşte bu inovasyondur."
Şimdi bir soralım. "İnovasyon değişim midir yoksa dönüşüm mü?" Simit, saraya çıktığında da aynı simit olduğuna göre ben inovasyon için "dönüşümdür" diyorum. Bunu bir formülle açıklayacak olursak (Arada kimya dersi de vermiş olalım :))


2H2 + O2 --> 2H2O (Hidrojen + Oksijen = Su) bu bir değişimdir. Çünkü maddenin aslı korunmamıştır.

Su(Katı) <--> Su(Sıvı) <--> Su(Gaz) bu bir dönüşümdür. Maddenin aslı korunmuş, sadece inovasyona uğramıştır.

TT.

inovasyon kibritBenim gördüğüm bir inovasyonu sizinle paylaşmak isterim.
Sizin de bildiğiniz gibi süper kahramanlar (Süperman, Spiderman, Batman, …) halkın sevdiği, örnek davranışları olan, insanlara yardım eden kişilerdir. Ama yapımcıların dehasıyla inovasyon sinemaya da taşındı. "Hancock" (Şarapçı Süper Kahraman :)) Kötü alışkanlıklara sahip, insanlar ondan nefret ediyor, pis, … Tabi sonra düzeliyor, ama başlangıçtaki hali tam bir inovasyon ürünü.

İnovasyonu resimlerle ifade edersek nasıl olur, şuradan bakabilirsiniz.
Ben gördüğüm ve duyduğum inovasyon ürünlerini sizinle paylaşmaya devam edeceğim. Siz de paylaşmak isterseniz bana gönderebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...